De regering moet dringend beslissen of de pensioenbonus na 2013 wordt verlengd. Dat zegt de ombudsman voor de pensioenen, Tony Van Der Steen, in zijn jaarverslag. Hij vraagt ook meer aandacht voor de inkomensgarantie voor ouderen.

De pensioenbonus, die vervat zat in het Generatiepact, moet werknemers aanmoedigen om langer te werken. De regeling geldt tot eind 2012 en de ombudsman waarschuwt voor een omgekeerd effect als ze niet wordt verlengd.

"Als de regering niet snel een beslissing neemt, heeft dit tot gevolg dat verschillende mensen er belang bij zullen hebben, in tegenstelling tot de bedoeling van de bonus, hun loopbaan niet te verlengen, maar juist vroeger met pensioen te gaan om zo hun pensioenbedrag met de pensioenbonus op te krikken."

"Mensen worden gestimuleerd om eind 2012 met pensioen te gaan om toch recht te hebben op de bonus. We hebben zelfs het voorbeeld van een man die 198 euro minder per maand zou krijgen als hij op 1 januari met pensioen gaat in plaats van eind december."

De pensioenbonus in cijfers

Je hebt recht op de pensioenbonus als je blijft werken in het jaar waarin je 62 wordt of het jaar waarin je een beroepsloopbaan van 44 jaar hebt. In principe eindigt de pensioenbonus op het einde van het jaar waarin je 65 wordt, tenzij je dan nog geen beroepsloopbaan van 45 jaar hebt.

Het bedrag van de bonus op jaarbasis bedraagt 2,1648 euro per dag van effectieve tewerkstelling. Zo levert 3 jaar langer werken een bonus op van 168,85 euro per maand.

Het is te stil rond de inkomensgarantie voor ouderen

Van Der Steen legt ook opnieuw de IGO (inkomensgarantie voor ouderen) op tafel. Het recht daarop wordt sinds zijn vorig jaarverslag automatisch onderzocht door de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP). Die dienst is ook aan een inhaalbeweging bezig waarbij de IGO met terugwerkende kracht wordt toegekend. Maar ook wiens dossier vroeger geweigerd werd, kan alsnog recht hebben op de IGO, door de verhoging van het bedrag of door een wijziging van zijn financiële situatie.

De ombudsman roept de mensen op om zelf een aanvraag of een heraanvraag in te dienen. Vele mensen zijn echter niet op de hoogte van het bestaan van de IGO, klinkt het. Daarom vraagt hij dat de overheid een grootscheepse informatiecampagne op het getouw zet.

Bron: DeRedactie.be